Utorak, 27 April 2021 08:54

Nema nikakvog mirnog razdruživanja u BiH, Dodik poziva na rat

Autor
ocijeni
(0 glasova)

denis11Denis Bećirović, delegat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, na današnjem zasjedanju ponovo je problematizirao rad predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

On kaže kako Dodik javno poručuje kako ima koncept razbijanja države Bosne i Hercegovine te smatra da je vrijeme da mu se odgovori na te antiustavne i antidejtonske poruke, ne na nekom sporednom mjestu već baš u državnom parlamentu.

“Razdruživanje koje koristi Dodik je jedan obični separatistički efumizam. Nema nikakvog razdruživanja u BiH, riječ razdruživanje je zamjena za rat. Dodik poziva na rat i to treba javno reći”, kazao je Bećirović.

On kaže kako nema niti može biti mirnog razdruživanja, nije moglo devedesetih, neće moći nikad.

“Milorad Dodik treba to da upamti za sva vremena”, poručio je Bećirović.

Navodi dalje da ako krene u razdrživanje države, Dodik treba da zna da je on odgovoran za unilateralno rušenje Dejtonskog sporazuma i ustava BiH.

“Tužilaštvo i sud moraju raditi svoj posao te su organi dužni odmah, ako Dodik krene u ‘razdruživanje’ uhapsiti odmah i njega i sve saučesnike”, kazao je Bećirović.

Delegat SDP-a kazao je da ovo nije njegov lični stav, već stav cijelog Kluba Bošnjaka kao i delegata Zlatka Miletića iz Kluba Hrvat

pogledano 64 puta

O nama

SDP BiH nastala je i razvijala se na temelju evropske i bosanskohercegovačke socijaldemokratije, radničkog i seljačkog pokreta, na poukama i porukama Narodnooslobodilačkog antifašističkog rada (1941.-1945.), pozitivnim vrednotama socijalnog razvitka nakon Drugog svjetskog rata, na osnovama reformističko-demokratskog iskoraka Saveza komunista i Saveza reformskih snaga Bosne i Hercegovine, potkraj osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, ka višestranačju – političkoj i ekonomskoj demokratiji.

SDP BiH svoje korijene vezuje za Socijaldemokratsku stranku BiH, osnovanu 1909. godine, kao “izraz političkih potreba radničke klase” i pokušaj da se prevlada mononacionalni karakter političkog organiziranja i međunacionalnog polariziranja i konfrontiranja. Socijaldemokratska partija je svoj kontinuitet nastavila i u procesu borbe za očuvanje zajedničkog života, političkog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH (1992.-1995.), a i nakon toga u okvirima provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i borbe za uspostavu demokratskog društva i države na osnovama socijalne pravde i ravnopravnosti, solidarnosti i odgovornosti prema drugima.