Petak, 30 April 2021 08:52

Vinka Aletović: Zašto se na listi ortopedskih pomagala ne nalazi senzor za mjerenje šećera u krvi? Kada se očekuje izgradnja mosta u Modrinju?

Autor
ocijeni
(1 glas)

Općinsko vijeće Kakanj je u četvrtak, 30.04.2021. godine, održalo redovnu sjednicu. I ovog puta, kao i svaki put do sada, vijećnice i vijećnici SDP-a uzeli su aktivno učešće u radu Općinskog vijeća. Ni ovaj put nije izostajalo postavljanje vijećničkih pitanja i inicjativa za bolji i kvalitetniji život građana Kaknja.

Vijećnica u Općinskom vijeću Kakanj Vinka Aletović, postavila je dva vijećnička pitanja

Pitanje 1:

Posljednjih godina udruženja za djecu i omladinu oboljelih od dijabetesa tipa 1 vode  borbu o nabavci senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje glukoze u krvi . Oboljeli od dijabetesa tipa 1 moraju desetak puta dnevno mjeriti  nivo šećera u krvi, dok bi uz pomoć ovog aparata u svakom trenutku znali vrijednost glukoze i time prevenirali fatalne posljedice koje mogu nastati za oboljele od dijabetesa tipa 1.

Evropske zemlje već odavno koriste ove senzore, zemlje u našem regionu, također. Kod nas su neki  kantoni obezbijedili sredstva kao što je  Kanton Sarajevo, HNK i Tuzlanski kanton.

S obzirom na to da je Općina Kakanj osnivač JU „Dom zdravlja“ Kakanj ima ingerenciju da prema Ministarstvu zdravstva ZDK i Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK  postavi sljedeći upit: Zašto se na listi ortopedskih pomagala ne nalazi senzor za mjerenje šećera u krvi? Da li postoji  način da se uvede sistem tzv. refundacije po kojoj bi pacijenti sebi kupili aparat, a osiguranje bi im po priloženom računu refundiralo troškove?

Da li će Općina Kakanj poduzeti aktivnosti po ovoj problematici?

 

Pitanje 2:

Mještani  naselja Modrinje ostali su bez pješačkog mosta preko rijeke Bosne  prije par godina. Most je od velike važnosti, posebno za mještane koji tu žive.  Poznato je da je izrada projektne dokumentacije u toku.

Koje godine se planira početi  sa izgradnjom mosta u naselju Modrinje?

pogledano 305 puta Zadnji put promjenjen Petak, 30 April 2021 10:41

O nama

SDP BiH nastala je i razvijala se na temelju evropske i bosanskohercegovačke socijaldemokratije, radničkog i seljačkog pokreta, na poukama i porukama Narodnooslobodilačkog antifašističkog rada (1941.-1945.), pozitivnim vrednotama socijalnog razvitka nakon Drugog svjetskog rata, na osnovama reformističko-demokratskog iskoraka Saveza komunista i Saveza reformskih snaga Bosne i Hercegovine, potkraj osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, ka višestranačju – političkoj i ekonomskoj demokratiji.

SDP BiH svoje korijene vezuje za Socijaldemokratsku stranku BiH, osnovanu 1909. godine, kao “izraz političkih potreba radničke klase” i pokušaj da se prevlada mononacionalni karakter političkog organiziranja i međunacionalnog polariziranja i konfrontiranja. Socijaldemokratska partija je svoj kontinuitet nastavila i u procesu borbe za očuvanje zajedničkog života, političkog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH (1992.-1995.), a i nakon toga u okvirima provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i borbe za uspostavu demokratskog društva i države na osnovama socijalne pravde i ravnopravnosti, solidarnosti i odgovornosti prema drugima.